Na początku była smażalnia... W 1988 roku w samym centrum miasta przy ulicy wiejskiej jeden z rodowitych mieszkańców otworzył małą smażalnię ryb aby podzielić się specjałami swojego miasteczka z przybyszami z głębi lądu. Przez 12 lat owocnej działalności smażalnia zapracowała na dobrą opinię wśród klientów.
Kutter 90 to jedna z największych restauracji na półwyspie helskim, położona jest w centrum Helu. Lokal posiada 80 miejsc siedzących w restauracji, oraz w sezonie dodatkowo 60 miejsc w ogródku piwnym. Kutter 90 poleca szeroki asortyment menu, kuchni polskiej, kaszubskiej, zakąski oraz specjalności zakładu: Pstrąg w migdałach (filet), Łosoś w maśle z kaparami, Węgorz w sosie koperkowym (średnia cena obiadu: 20 PLN, dla grup zorganizowanych zniżki).
Kutter 90 organizuje imprezy okolicznościowe:
- wesela,
- komunie,
- biesiady kaszubskie,
- biesiady morskie
- i inne.
W sezonie letnim codziennie organizowane są imprezy taneczne przy orkiestrze.
Restauracja czynna jest do ostatniego klienta, a wieczorami odbywają się karaoke, gry zespołów itp.